Inbrekers grijpen de donkere herfst- en wintermaanden aan om vaker hun slag te slaan. In het donker zijn zij minder zichtbaar en kunnen zij gemakkelijker hun gang gaan dan bijvoorbeeld in de zomer. Het ministerie van Justitie en Veiligheid, het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV), wijkagenten, gemeentes en vele partijen bundelen juist in deze periode hun krachten om het aantal woninginbraken te verlagen.
Tips voor bewoners
- Geef je woning een bewoonde indruk. Gebruik tijdschakelaars en bewegingssensoren.
- Sluit ramen en deuren en doe alles op slot. Ook als je alleen even boodschappen gaat doen of de hond uit gaat laten.
- Laat sleutels nooit aan de binnenkant van de deur zitten.
- Leg waardevolle spullen uit het zicht.
- Start een buurtpreventiegroep in jouw buurt, bijvoorbeeld via Whatsapp.
- Weekendje weg? Licht de buren in, zodat zij een oogje in het zeil kunnen houden.
- Bel direct 112 bij verdachte situaties. De politie komt liever te vaak dan te laat. Snel alarm slaan, betekent een grotere kans om de inbrekers te pakken.
- Tot slot: wacht niet totdat je zelf slachtoffer wordt, maar zorg preventief voor goed hang-en-sluitwerk. Vind hier een erkend Politiekeurmerk Veilig Wonen-bedrijf bij jou in de buurt. Bewoners met dit keurmerk hebben tot 80% minder kans op een inbraak. Verschillende inboedelverzekeringen geven korting als je huis PKVW-gecertificeerd is.
Bekijk hier de uitgebreide preventietips voor bewoners.
Quiz: test je inbraakkennis!
Tijdens de Donkere Dagen in de herfst- en wintermaanden, stijgt jaarlijks het aantal woninginbraken. Wat wordt het meest gestolen? En hoe komen inbrekers het vaakst binnen? Check het nu met de Inbraakchecker! www.inbraakchecker.nl
Flyer heling_Stop inbraken en diefstal
Op woensdag 7 december 2022 heeft de politie, in samenwerking met Buurtpreventie Boekel, een preventieavond gehouden. Deze avond is opgezet omdat er binnen de gemeente Boekel veel woninginbraken zijn geweest. Tijdens deze preventieavond maakten wij inwoners van Boekel bewust over hoe inbrekers te werk gaan. Zo bekeken wij of schuurtjes open stonden en fietsen waren afgesloten. In ruimtes waar wij binnen konden komen, legden wij een zo genoemd “Voetje”. Op dit voetje stond onder andere de tekst dat de politie binnen is geweest en gelukkig geen inbreker. Hierdoor hebben wij inwoners bewust gemaakt over hoe makkelijk mensen binnen kunnen komen. Wij hopen hiermee te bereiken dat inwoners hun woning, poort en schuur goed afsluiten. Zo voorkomen wij samen inbraken. Mochten bewoners een verdachte situatie zien in hun wijk is het verzoek altijd de politie te bellen.
Kleurplaten:
Bron: https://www.politiekeurmerk.nl/donkeredagenoffensief